Засновник господарства «Витвірня», що на Вінничині, Олег Левченко. знайшов спосіб безвідходної переробки яблук, створивши їстівні стаканчики із фруктів. Інформує AGRONEWS.
Стаканчики від фермерастали екологічною альтернативою паперовому та пластиковому посуду, і вже привернули увагу закордонних компаній.
У 2017 році Левченко , як повідомляє «20 хвилин», заснував ферму «Витвірня», що спеціалізується на вирощуванні яблук. Згодом з’явився кооператив із власним виробництвом, яке працює за принципом «нуль відходів», розповідає видання.
Завдяки грантовій програмі «Курс на Незалежність» команда змогла придбати спеціальне обладнання для просіювання кісточок – їх використовують у біодобавках, а інші частини яблук йдуть на виробництво нової продукції.
Фермер вже запатентував корисну модель – стаканчик, виготовлений із яблук. Він є екологічною альтернативою паперовому та пластиковому посуду. Після використання його можна з’їсти або, наприклад, зробити з нього кисіль.
Розробкою зацікавилися закордонні компанії, але команда поки що працює над удосконаленням технології виробництва.