Не є таємницею, що майже кожного місяця в Україні змінюються ціни на харчові продукти. На жаль, у більшості випадків лише у бік їх зростання. Цьому є декілька причин: війна, інфляція, а також підвищення акцизів та податків, що теж впливає на рівень цін. Про те, якими будуть ціни, пише EXPRES.ONLINE
У поточному році ціни на овочі – удвічі вищі, ніж минулого року.
Найбільшими темпами зросла ціна на картоплю. Вона є рекордсменом по здорожчанню в останні місяці. Зокрема через несприятливу погоду та нестачу врожаю.
З початку листопада вартість кілограма картоплі піднялася з 25-30 грн до 27-33 грн», – повідомляє EastFruit.
Експерти кажуть, що головною причиною зростання цін на картоплю є високий попит з боку оптових покупців, які закуповують її для зберігання. Крім того, негода в деяких регіонах спричинила проблеми зі збиранням врожаю, що також вплинуло на ціни на картоплю.
Ціни на моркву також зросли. В середньому вартість кілограма моркви становить понад 20 грн.
Врожай капусти цього року теж був поганим. Це змусило підняти на неї ціну. Вплинув на вартість і збільшений попит.
Середня ціна по супермаркетах – 30,55 грн за кг). На ринках вартість капусти коливається від 30 до 35 грн/кг.
Своєю чергою буряк у супермаркетах в середньому коштує 18,6 грн/кг, а на ринках – 17,7 грн/кг. Порівняно з минулим роком ціни виросли, але не набагато.
А от ціни на цибулю порівняно з минулим роком трохи просіли.
Причина – збільшення пропозиції середньої та низької якості. Вартість цибулі в мережах супермаркетів складає 19, 6 грн, а на ринку овоч коштує 17-19 грн за кг.
За пакетик томатної пасти у 70 г у супермаркетах доведеться сплатити близько 16 грн.
Можна додати до борщу болгарський перець. Він подорожчав за останній місяць більше за інші овочі. У листопаді його ціна становила 135,80 грн за кг, а вже у жовтні – 150,07.
Високі ціни на борщовий набір цього сезону зумовлені інфляцією, меншими засіяними площами та втратою врожаю через спеку.
Для борщу ще знадобиться олія для засмажки. 850 мл олії коштує в середньому 70,89 грн.
Натомість м’ясопродукти дорожчали повільніше а інколи і дешевшали завдяки вторинним ефектам від подальшого відновлення у тваринництві.
Середня вартість кілограма свинячих ребер по супермаркетах становить 122 грн, на ринках їх продають за мінімальною ціною - 120 грн/кг.