СТОВ «Славутич» обробляє 2 500 га землі, котру орендує в селах Великі Вікнини, Котюжини, Малі Вікнини, а також у Підгайцях, Піщатинцях і Залісцях Кременецького району Тернопільської області. Про результати літніх жнив та збір осінніх культур нам розповів Андрій Довгаль – син керівника господарства, добре знаного аграрія Борислава Довгаля.
– Цьогорічні жнива ми закінчили 15 серпня, – каже пан Андрій. – Урожаєм задоволені. Дуже порадував нас урожай озимої пшениці – в середньому вийшло 90 ц/га. Вся пшениця – 2-3 клас, тож якістю цієї культури дуже задоволені. Ми багато працювали саме над її якістю з добривами, гербіцидами, тому маємо в цьому році досить пристойний урожай. Озимий ріпак теж дав до 5 т/га. Не дуже великою була врожайність озимого ячменю – 66,5 ц/га. Ми очікували на кращий результат, але через погодні корективи маємо те, що маємо. Загалом літніми жнивами ми задоволені.
З перших днів осені в СТОВ «Славутич» почали збір соняшника, врожайність якого становила 4 т/га, вологість із поля – в районі 5%.
– Це дуже добре, бо нам не потрібно його досушувати, тож вдається трохи економити на газі, – стверджує аграрій. – У процесі вирощування соняшника нам надавала консультації та засоби захисту рослин агротехнологічна компанія «ProPole», з якою хоч і працюємо перший рік, але вже дуже задоволені результатом, адже ця компанія допомогла виростити і досить пристойний урожай гороху, який дав 4 т 50 кг з гектара.
На початку вересня у «Славутичі» зібрали гречку, яку тут сіють для власних потреб – видають пайовикам і частково продають. Вперше в цьому році посіяли 50 га сої.
– До цього часу цією культурою не займалися, – каже Андрій Довгаль. – Бачимо, що досить непогано вродила, тож надіємося на хороший показник урожайності. Також маємо 400 га кукурудзи, що має добрий вигляд, тому сподіваємося на високий результат. За два-три тижні почнемо її обмолот.
Ще з 2000 року, відколи утворилось СТОВ «Славутич», і до сьогодні тут утримують велику рогату худобу та свині. Саме завдяки тваринництву на агропідприємстві увесь рік безперебійно працює 68 чоловік.
– Тваринництвом займаємося давно, ще з колгоспних часів, – зазначає аграрій. – Розвиваємо як молочний, так і м’ясний напрямок. До повномасштабного вторгнення було більше інвестицій в тваринництво, зараз вкладання коштів трохи зменшилося, але в загальному ми задоволені тим, що даємо роботу людям у селі. Цього року ми вже повністю заклали кормову базу – заготовили грубі корма, сіна, соломи, силос, сінаж. До зими готові. Допомагаємо також і нашим сусідам заготовити силос, бо в нас є силосний комбайн. У ці нелегкі часи ми маємо показувати приклад світові, що українці – дружна нація, яка заслуговує на все хороше.
Леся ЗАМОРСЬКА
Про справжніх господарів землі, їхній досвід з ефективного ведення сільгоспвиробництва, а також про тваринників і садівників, інновації в аграрній та переробній галузях і багато іншого в агропромисловому секторі – дізнаєтеся, підписавшись на телеграм-канал https://t.me/teragrotour